Gewogen gemiddelde ligduur

De ligduur van de ziekenhuizen is net als in voorgaande jaren vergeleken aan de hand van de gewogen gemiddelde ligduur. Om de gewogen gemiddelde ligduur te berekenen, wordt het aantal verpleegdagen opgeteld bij het aantal klinische verpleegdagen; dit getal wordt vervolgens gedeeld door de som van het aantal opnamen en het aantal dagopnamen.

De gewogen gemiddelde ligduur voor alle ziekenhuizen is in 2011 2,98 dagen. Dit is een afname van 5,94% ten opzichte van 2010, toen de gewogen gemiddelde ligduur 3,17 dagen was.

De onderstaande tabel geeft de top-10 weer van ziekenhuizen met de kortste ligduur. Het Zaans Medisch Centrum in Zaandam staat op de eerste plaats, net als in 2010 en 2009. In 2011 zijn drie nieuwe ziekenhuizen de top-10 binnengekomen. Zorggroep Pasana in Dokkum heeft een opvallende derde plaats ingenomen; het ziekenhuis stond vorig jaar op plaats 41 in de ranglijst. De gewogen gemiddelde ligduur in Zorggroep Pasana is in een jaar met ruim een halve dag gereduceerd, tot 2,50 dagen nu.

Top 10 Gewogen gemiddelde ligduur 2011

In de tabel staat ook de verhouding vermeld tussen dagverpleging en klinische verpleegdagen, een parameter die samenhang vertoont met de gewogen gemiddelde ligduur. Hoe meer behandelingen er in dagbehandeling worden verricht (in plaats van tijdens een klinische opname) des te lager is de gewogen gemiddelde ligduur. 

In 2011 steeg de gemiddelde verhouding dagbehandelingen tegenover het aantal verpleegdagen naar 22%. In 2010 was dit nog 20%. Het Zaans Medisch Centrum heeft, met 46%, naast de kortste gewogen gemiddelde ligduur ook het hoogste verhoudingspercentage. Het UMC Groningen heeft met 10% het laagste verhoudingspercentage: daar worden relatief de minste dagbehandelingen uitgevoerd; het universitaire ziekenhuis in Groningen heeft daarbij ook de langste gewogen gemiddelde ligduur: 5,07 dagen.

Ranglijst gewogen gemiddelde ligduur 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: