Ligduurmonitor 2010

Voor 2010 heeft Coppa het onderzoek naar de ligduur herhaald. In dit onderzoek is tevens gekeken naar het effect op het aantal bedden in Nederlandse ziekenhuizen.

Hieronder kan het rapport en de ranglijsten worden gedownload:

Ligduurmonitor Nederlandse ziekenhuizen 2010, patiënt kan steeds sneller naar huis, ligduur neemt af.

Ranglijst gewogen gemiddelde ligduur 2010

Ranglijst gemiddelde ligduur 2010

Ranglijst verbetering ligduur 2008-2010

Overzicht onder- en overcapaciteit per ziekenhuis 2010

Uit onze analyse wordt duidelijk hoe Nederlandse ziekenhuizen het doen ten opzichte van elkaar.  Bovendien worden trends zichtbaar:  hoeveel sneller zijn  Nederlandse ziekenhuizen zorg gaan leveren ten opzichte van vorige jaren, welk ziekenhuis slaagt hier beter in. Ook is er gekeken in welk specialisme de meeste ligduurverkorting in ziekenhuizen wordt gerealiseerd.

Er is gekeken welk effect zo’n verkorting heeft op de organisatie. Dat is gedaan aan de hand van de bedbezetting. Er is  een relatie tussen ligduur en bedbezetting. Hoe korter de ligduur, bij een gelijkblijvend aantal patiënten, hoe kleiner en slechter is de bedbezetting. Een lage bedbezetting hoeft overigens geen probleem te zijn, het is een situatie die juist kansen biedt om meer patiënten te behandelen. Een hoge bedbezetting kan wel problemen veroorzaken, het vergroot de kans op een volle kliniek  waardoor patiënten moeten worden geweigerd. In dit onderzoek is daarom gekeken naar het aantal feitelijk beschikbare bedden voor zorg. Op basis hiervan hebben we berekend wat de bedbezetting is van een ziekenhuis. Hieruit is af te leiden welke ziekenhuizen een meer professionele patiëntenlogistiek zouden kunnen gebruiken zodat ze minder patiënten te hoeven weigeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: