Samenvatting Ligduurmonitor 2011

De uitdaging om de zorg in Nederland betaalbaar te houden, wordt steeds groter. Er moet meer zorg geleverd worden voor minder geld. Een van de oplossingen voor dit vraagstuk is het verbeteren van de patiëntenlogistiek. Door het verkorten van de ligduur zouden meer patiënten behandeld kunnen worden bij een gelijkblijvend aantal bedden.

Zoals voorgaande jaren heeft Coppa onderzoek gedaan naar de ligduur in de Nederlandse ziekenhuizen, op basis van de gegevens uit de jaarverslagen van 87 ziekenhuizen. De gemiddelde gewogen ligduur in de Nederlandse ziekenhuizen is dit jaar wederom korter geworden en is nu gemiddeld 2,98 dagen. Ook de ‘traditionele’ gemiddelde ligduur is korter geworden en daarnaast is de verhouding tussen dagverpleging en klinische verpleegdagen hoger geworden. Er zijn dus meer behandelingen verplaatst van de kliniek naar de polikliniek, maar ook de ligduur van de behandelingen die klinisch blijven, is verkort.

Sinds 2008 is de gewogen gemiddelde ligduur met gemiddeld 15% korter geworden. De trend van de daling van de gewogen gemiddelde ligduur van de afgelopen jaren heeft zich doorgezet in alle drie de typen ziekenhuizen: perifeer, topklinisch en academisch. Daarbij is het aantal uitgevoerde behandelingen inderdaad gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ook is de winstmarge in 2011 groter dan een jaar eerder. Er is geen causaal verband aangetoond tussen de verkorting van de ligduur en de winstmarge. Wel lijkt het erop dat een verbetering van de logistiek een bijdrage levert aan het betaalbaar houden van de zorg.

Ligduurmonitor Nederlandse ziekenhuizen 2011, Ligduur in ziekenhuizen wederom korter, einde nog niet in zicht.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: